Üzleti pszichológia

Üzleti pszichológia

Az üzletember személyisége hatalmas erőforrások tárháza.

Már letett valamit az asztalra; akár tapasztalt szakember több éves (vagy akár évtizedes) üzleti múlttal a háta mögött, akár kezdő munkavállaló egy nagy ívű karrier várományosaként - egy sikeres állásinterjút követően.

Az üzleti pszichológia nagyon izgalmas, gazdag terület. Azonban az elméleti tudással rendelkezők jó része nem dolgozott tartósan pénzügyi döntéshozói-, vagy vállalatirányítási területen. Másrészről, a pszichológusok nem ismerik az ide kapcsolódó vállalati kultúra és szokásrendszer mindennapjait, állandó (és állandóan változó!) kihívásait.

Unikális az a gyakorlati tudás, ami ezt a két területet ötvözi. Én ezt az unikális tudást (ld. Magamról) igyekszem továbbítani Önnek.

 

Mi a különbség a coaching és az üzleti pszichológia között?

A jó coach gyakorlott szemmel találja meg a manager működésmódjának az adott szervezetben kevéssé (vagy egyáltalán nem) használható elemeit, és mindezt jó stílusban, és a kliens számára elfogadható/beépíthető formában tudja megfogalmazni.

De mi tartja életben ezt a működésmódot? Mi okozza azt, hogy néha még nagy erőfeszítések ellenére is újra és újra visszatérnek a nem használható minták? Na, ez már az üzleti pszichológia terepe. Ezek az okok és magyarázatok ugyanis mélyen ágyazódnak a személyiség szövetébe.

Igen, ezekben a rétegekben nemcsak az évek során felgyülemlett, elfojtott rossz érzéseink laknak, hanem kimeríthetetlen mennyiségű erőforrás! Éppen ezek az erők azok, amelyekre szükségünk van olyan esetekben, ahol az eddigiekben már oly sokszor bevált, jó stratégiáink már nem működnek. Ezeket a forrásokat kell megtalálni, így az elakadt probléma, a döntéshozatalban újra és újra felbukkanó, zavaróan sokszor ismétlődő, gátló minta feloldódik.

A személyiséggel való munka áldása, hogy eredményeit a magánéletünkben ugyanúgy élvezhetjük, ahogyan az munkánkat segíti.