40-es korosztály problémái (életközépi krízis)

40-es korosztály problémái (életközépi krízis)

Érezte már úgy, hogy életében valójában minden rendben van, mégis elégedetlen? Mégis, mintha hiányozna valami? Valami fontos dolog, aminek hiánya megmérgezi azt az elégedettséget, amit éreznie kellene?

Az életközépi válság a középkorral együtt járó természetes krízis, amivel mindenkinek meg kell birkózni. Természetes velejárója személyiségünk fejlődésének, így elkerülni nem lehet, ahogy például a kamaszkori krízist sem.

A felnőttkor középső szakasza a hagyományos felosztás szerint 35-55 éves korig tart, de az életközépi válság intenzitása és hossza elsősorban személyiség- és élethelyzet függő.

Ebben az időszakban az érett felnőtt ráébred a valóságra, és az elmúló illúziók miatt megkérdőjelezheti a házasságát, szakmai életét, a családi- és baráti kapcsolatait, vagy akár az egész életét újra gondolhatja. Nem ritka jelenség, hogy a középkorúak teljesen új életet akarnak kezdeni, új hivatást keresnek maguknak, vagy újra családot alapítanak.

A krízist több aktuális társadalmi/kulturális tendencia színezheti vagy súlyosbíthatja, ilyenek például:

  • a családfő félelme, aki sok esetben egyedül, vagy nagyrészt egyedül felelős az egész család (esetleg még a nagyszülők) megélhetéséért is,
  • fiatalon vezető pozícióba került emberek szorongása, amikor rádöbbennek, hogy a következő "arany generáció" már itt van a kapuban, és ugyanúgy kiszorítja majd az idősebbeket, ahogy annak idején ők tették.